Pazartesi, Kasım 21, 2005

Iki kadin var, biri ait oldugu ortamda mutlu..İyi anne, iyi es,bakimli, cevresi ile ilgili ve ailesi ile ilgili gelecek planlari yapan, kendini ailesine adamis bir kadin.Digeri "bu olmamalıydı" diyen.Benim iyi bir isim, kariyerim,aksamlari katildigim is yemeklerim, yeteneklerimin heba olmadan iyi bir sekilde degerlendirildigi baska bir hayat.Cogu kadinin yasaminda yasadigi ikilemdir bu.Oyku soyle gelismistir.Kim oldugunu ya da ne oldugunu anlamadigi en taze yaslarda hayatinin erkegi ile karsilasmis, asik olmuslar evlenmisler.Tum arkadaslarinin gipta dolu bakislari arasinda mutlu mesut yeni yasamina baslamis.Derken bu mutlu yuvayi guzel bebeler suslemis.Evlendigi yillarda kendi kisisel yolculugunun ilk metrelerimde olan bu kadın 30 lu yaslarina geldiginde kesfinin buyuk bir kismini tamamlamis.Ve bir gun bakmis ki baska birsey var, ozlemini duydugu, hayallerine son bes yildir yerlesen,yasamin icinde mutlu cekirdek ailesinin disinda ama kesfedilmeyi bekleyen baska bir hayat.
Sonra onu sevmekten baska hicbir sucu olmayan esi ve cocuklari ile baska yasamin arasinda sikismis bunaltici bir surec baslar.Yillardir emek verdigi ve icinde guvende oldugu sakin limani, ailesi ve disarda tum olasi tehlikelerine karsin olmak istedigi, kariyer merdiveninin hemen kapinin disinda basladigi yeni deneyimlerle dolu yeni bir hayat.Sık sık kendi kendine sorulan "dogru hangisi" sorusu.Aslinda ikisi birden neden olmasin? Evet elbette olur.Tabi esi onu gec saatlere kadar calistigi zaman sorgulamazsa.Cocugu, onun evin icinde ki eksikligini duygusal travmalarla yasamasa.Bu nasil bir karmasa?Sonra o cümle "erken evlenmisim, yapacak cok sey varmis"
İste bu ikilem uzun ve sancili bir sure devam eder .Sonunda bir hayata karar kilinir ve akli diger hayatin dallarinda takili kalmis halde sectigi yasama devam eder.
Aslinda bu dalgalanmalari yasayan sadece kadin degil.Pek cok erkek de ayni seyi yasiyor.İcinde olamadagi diger yasami ozluyor.Bir cok kadin ve erkek evlerinin icinde baska , gonullerinde baska bir yasam ile dolasiyor.Sahi sizin evde kac kadin ,kac erkek yasiyor?

1 yorum:

zehra dedi ki...

bahsettiğin sorun 30 yaş sendromu bence. 30 lu yaşlara gelen kadın ve erkekler artık bazı şeyler için yeterli zamanları kalmadığını görüyor. ve elde edemediği şey onun gönlünde yatan aslanmışcasına bir sıkıntı başlıyor.hayatı kaçırmaya asıl işte tam bu noktada başlıyorsun. var olmayanın peşinde var olanı reddederek. yaşamka ve mutlu olmak elindekilerin tadına varmaktır. beklentiler genellikle hele de artık elde edilmesi zor bir noktadaysa mutsuzluk getirir insana. bir de sanırım günümüz insanının atladığı en önemli konu. modern dünyanın dayattıklarına kapılıp kendi doğal dünyasından farklı bir arayışa girmesi.